Γεωργικές προειδοποιήσεις

 


Φυτοπροστασία Αμπέλι, Ελιά κατά το χειμώνα

αναρτήθηκε στις 21 Ιαν 2015, 3:14 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Αν και το χειμώνα το αμπέλι και η ελιά "κοιμούνται", ορισμένες καλλιεργητικές φροντίδες, ιδιαίτερα τα κλαδέματα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας των φυτών, ενώ ορισμένες φορές αποτελούν τη μόνη λύση.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με οδηγίες προς τους παραγωγούς για τη διαχείριση του ελαιώνα και του αμπελώνα τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα με σκοπό τη μείωση των προσβολών από ασθένειες και εχθρούς και την προστασία του εδάφους.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Μουσμουλιά (ή Δεσπολιά) - 29/10/2014

αναρτήθηκε στις 30 Οκτ 2014, 11:49 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 30 Οκτ 2014, 12:06 μ.μ. ]

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς. 

Η κύρια ασθένεια που προσβάλει την μουσμουλιά είναι το φουζικλάδιο. Προσβάλει άνθη, φύλλα και καρπούς, ορισμένες φορές ακόμα και τους βλαστούς. Η ασθένεια ευνοείται από ψυχρό και βροχερό καιρό με τις προσβολές να ξεκινάνε πριν την άνθιση. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση στα φύλλα και τους καρπούς χλωρωτικών κηλίδων κυκλικού ή ακανόνιστου σχήματος που στη συνέχεια γίνονται ελαιώδεις και τέλος καστανές-μαύρες.

Φουζικλάδιο μουσμουλιά
Πηγή: Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου, 29/10/2014

Όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του ΠΚΠΦκΠΕ Ηρακλείου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που συμπίπτουν με την  έναρξη ή την πλήρη άνθιση του φυτού είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας. Συνιστάται η απομάκρυνση των προσβεβλημένων από την ασθένεια καρπών που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Προσβεβλημένα φύλλα που έχουν πέσει στο έδαφος μπορούν να αποτελούν εστίες επαναμόλυνσης της καλλιέργειας για αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται και αυτά. Απαραίτητη είναι η πραγματοποίηση των ψεκασμών, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, πριν την άνθιση. Στη συνέχεια μετά την πτώση των πετάλων με την εμφάνιση του καρπιδίου και έναν τελευταίο ψεκασμό μετά από 15 ημέρες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες myclobutanil, difenoconazole, dodine ή copper oxycloride (οξυχλωριούχος χαλκός). Προτιμώνται σκευάσματα με μία από τις πρώτες τρεις δραστικές ουσίες διότι έχουν διασυστηματική δράση. Επίσης συνιστάται η προσθήκη στο ψεκαστικό διάλυμα προσκολητικής - διαβρεκτικής ουσίας, για καλύτερα αποτελέσματα.
 

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Ηράκλειο - Εσπεριδοειδή 15/10/2014

αναρτήθηκε στις 16 Οκτ 2014, 3:52 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου με τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που έκδοσε από τις 15 Οκτωβρίου, ενημερώνει τους παραγωγούς για τους εχθρούς και τις ασθένειες που εμφανίζονται στα εσπεριδοειδή αυτή την περίοδο.

Στο τεχνικό δελτίο αναφέρεται για τη μύγα της μεσογείου ότι οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης είναι μέτριες, ωστόσο αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές μπορεί οι πληθυσμοί να αποβούν επιζήμιοι. Για την καταπολέμηση της συνιστάται ο συνδυασμός μαζικής παγίδευσης και δολωματικών ψεκασμών. Οι δολωματικοί ψεκασμοί προτιμώνται γιατί προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα και δεν επιβαρύνονται οι ώριμοι καρποί με υπολλείμματα ψυτοπροστατευτικών. Η συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών επίσης συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού του εντόμου. Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν κατά την αλλαγή του χρώματος των καρπών.
Για την κορυφοξήρα συνιστάται νααποφεύφεται ο τραυματισμός των κλάδων, του κορμού και των ριζών καθώς η ασθένεια ευνοείται από την ύπαρξη πληγών σε συνδυασμό με υγρασία. Συνεπώς να αποφεύγεται η πραγματοποίηση κλαδεμάτων και οργωμάτων κατά το φθινόπωρο. Συνιστάται επίσης τυχόν πληγές να προστατευόνται με εγκεκριμένα σκευάσματα και να πραγματοποιηθούν προληπτικοί ψεκασμοί (2-3) με χαλκούχα σκευάσματα κατά την περίοδο των βροχών, με πρώτο ψεκασμό το φθινόπωρο με την έναρξη των βροχών. Οι προσβεβλημένοι κλάδοι θα πρέπει να αφαιρούνται μαζί με 15-20 εκατοστά υγιούς βλαστού και να καίγονται πριν την έναρξη των βροχών.
Για το σκάσιμο των καρπών συνιστάται προσοχή στις αρδεύσεις καθώς η εμφάνιση του σκασίματος ευνοήται από απότομες μεταβολές της υγρασίας του εδάφους, όπως επίσης και απότομες μεταβολές στην υγρασία του αέρα και στη θερμοκρασία.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων.

Ηράκλειο - Ελιά

αναρτήθηκε στις 7 Οκτ 2014, 8:07 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις ασθένειες της ελιάς που μπορεί να εμφανιστούν κατά το φθινόπωρο.

Για το κυκλοκόνιο συνιστάται η εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών στις ευπαθείς ποικιλίες (Θρουμπολιά, Καλαμών, Άμφισσας, Τσουνάτη) σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Η Κορωνέικη είναι σχετικά ανθεκτική ποικιλία. Το κυκλοκόνιο ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες (6-12oC για τη μόλυνση και 16-20oC για την ανάπτυξη της ασθένειας) και υψηλή υγρασία (βροχή, δροσιά, πάχνη), συνεπώς οι συνθήκες του φθινοπώρου ευνοούν την ασθένεια.

Η καρκίνωση είναι ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο και στην οποία η Κορωνέικη είναι ευαίσθητη. Οι μολύνσεις γίνονται από μη επουλωμένες πληγές (οι οποίες δημιουργούνται από το ράβδισμα, κλαδέματα, ισχυρούς ανέμους ή χαλάζι) όταν έχουμε υγρό ή βροχερό καιρό. Το μόνο θεραπευτικό μέτρο είναι η απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλάδων κατά το κλάδεμα και στη συνέχεια το κάψιμο τους. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται προληπτικά αποφεύγοντας το ράβδισμα και τα κλαδέματα με υγρό καιρό και την εφαρμογή χαλκούχου σκευάσματος μετά από το ράβδισμα, το κλάδεμα, παγετό ή χαλάζι.

Η καπνιά αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων όπως το λεκάνιο. Η καταπολέμηση της καπνιάς βασίζεται στην καταπολέμηση του λεκάνιου και εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος ώστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα, καθώς ευνοείται σε υγρές περιοχές και ελαιώνες με πυκνή βλάστηση. Μετά τη συγκομιδή συνιστάται μία εφαρμογή με χαλκούχο σκεύασμα.

Οι λειχήνες, οι οποίες καλύπτουν τον κορμό και τους κλάδους των δέντρων, εμφανίζονται κυρίως σε υγρές περιοχές και για την αποκόλληση τους συνιστάται ο ψεκασμός των προσβεβλημένων κλάδων με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων παρακάτω.

Να σημειωθεί ότι η δακοκτονία συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του μήνα Οκτωβρίου

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Ηράκλει, Αμπέλι 02/09/2014

αναρτήθηκε στις 4 Σεπ 2014, 6:10 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προεδοποιήσεων για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Για την ευδεμίδα αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι πτήσεις του εντόμου, το οποίο πλέον είναι στην τέταρτη γενιά και συνιστάται σε όσους τρυγήσουν σταφύλια για επιτραπέζια χρήση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη να προχωρησουν σε καταπολέμηση του εντόμου με σκευάσματα μικρής υπολειμματικότητας. Προτεινόμενες ημερομηνίες επέμβασεις 5-6 Σεπτεμβρίου.

Για τον περονόσπορο συνιστάται, όπου παρουσιάζονται συμπτώματα στη νέα βλάστηση να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί για την προστασία του φυλλώματος, κατά προτίμηση με χαλκούχα σκευάσματα, μετά τον τρύγο και πριν από προβλεπόμενες βροχές.

Τέλος για την ίσκα, για την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα χημικής καταπολέμησης, συνιστάται στους παραγωγούς η επισήμανση των προσβεβλημένων πρέμνων. Η εποχή αυτή είναι η καταλληλότερη για την εργασία αυτή. Ο έλεγχος της ασθένειας γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν σε επόμενο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων πριν το κλάδεμα.
Τα χαρακτηριστικά συμ̟τώματα της ασθένειας είναι:
• Βλαστοί και σταφύλια ξηραίνονται σταδιακά ή απότομα (αποπληξία).
• Στα φύλλα εμφανίζεται μεταχρωματισμός (χρώμα κεραμιδί).

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Αμπέλι

Ηράκλειο - Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά

αναρτήθηκε στις 21 Αυγ 2014, 4:25 μ.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προεδοποιήσεων για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και την κυδωνιάς.
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι συλλήψεις καρπόκαψας στο δίκτυο παγίδευσης και συνιστάται η πραγματοποίηση ψεκασμών στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές την περίοδο 22-24 Αυγούστου.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Ηράκλειο - Αμπέλι, Ελιά

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2014, 9:08 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Τεχνικό Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικά δελτία για τις ασθένειες και τους εχθρούς του αμπελιού και τους εχθρούς της ελιάς.
Για το αμπέλι το κύριο πρόβλημα την εποχή αυτή είναι ο περονόσπορος, ο οποίος έχει εντοπιστεί διάσπαρτα και δευτερευόντως το ωίδιο. Για την ελιά κύριο πρόβλημα αυτή την εποχή είναι ο πυρηνοτρήτης, η ανθόβια γενιά του οποίου έχει ολοκληρώσει τις πτήσεις στις πρώιμες περιοχές, συνεχίζονται όμως στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές. Δευτερεύων εχθρός είναι η μαργαρόνια και άλλα έντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα τεχνικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων:

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Αμπέλι
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Ελιά

Θεσσαλονίκη - Μηλιά, Αχλαδιά, Δαμασκηνιά

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2014, 9:00 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 2 Μαΐ 2014, 9:03 π.μ. ]

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις καλλιέργειες της μηλιά, της αχλαδιάς και της δαμασκηνιάς.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Πάτρα - Πατάτα, Αμπέλι, Μηλοειδή

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2014, 8:57 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις καλλιέργειες της πατάτας, του αμπελιού και των μηλοειδών.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Πατάτα
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Αμπέλι
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Μηλοειδή

Βόλος - Ελιά, Αχλαδιά, Μηλιά

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2014, 8:54 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις καλλιέργειες της ελιάς, της αχλαδιάς και της μηλιάς.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Ελιά
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - Αχλαδιά, Μηλιά

1-10 of 199