Ηράκλειο - Ελιά

αναρτήθηκε στις 7 Οκτ 2014, 8:07 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις ασθένειες της ελιάς που μπορεί να εμφανιστούν κατά το φθινόπωρο.

Για το κυκλοκόνιο συνιστάται η εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών στις ευπαθείς ποικιλίες (Θρουμπολιά, Καλαμών, Άμφισσας, Τσουνάτη) σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Η Κορωνέικη είναι σχετικά ανθεκτική ποικιλία. Το κυκλοκόνιο ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες (6-12oC για τη μόλυνση και 16-20oC για την ανάπτυξη της ασθένειας) και υψηλή υγρασία (βροχή, δροσιά, πάχνη), συνεπώς οι συνθήκες του φθινοπώρου ευνοούν την ασθένεια.

Η καρκίνωση είναι ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο και στην οποία η Κορωνέικη είναι ευαίσθητη. Οι μολύνσεις γίνονται από μη επουλωμένες πληγές (οι οποίες δημιουργούνται από το ράβδισμα, κλαδέματα, ισχυρούς ανέμους ή χαλάζι) όταν έχουμε υγρό ή βροχερό καιρό. Το μόνο θεραπευτικό μέτρο είναι η απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλάδων κατά το κλάδεμα και στη συνέχεια το κάψιμο τους. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται προληπτικά αποφεύγοντας το ράβδισμα και τα κλαδέματα με υγρό καιρό και την εφαρμογή χαλκούχου σκευάσματος μετά από το ράβδισμα, το κλάδεμα, παγετό ή χαλάζι.

Η καπνιά αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων όπως το λεκάνιο. Η καταπολέμηση της καπνιάς βασίζεται στην καταπολέμηση του λεκάνιου και εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος ώστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα, καθώς ευνοείται σε υγρές περιοχές και ελαιώνες με πυκνή βλάστηση. Μετά τη συγκομιδή συνιστάται μία εφαρμογή με χαλκούχο σκεύασμα.

Οι λειχήνες, οι οποίες καλύπτουν τον κορμό και τους κλάδους των δέντρων, εμφανίζονται κυρίως σε υγρές περιοχές και για την αποκόλληση τους συνιστάται ο ψεκασμός των προσβεβλημένων κλάδων με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων παρακάτω.

Να σημειωθεί ότι η δακοκτονία συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του μήνα Οκτωβρίου

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων
Comments