Ηράκλειο - Εσπεριδοειδή 15/10/2014

αναρτήθηκε στις 16 Οκτ 2014, 3:52 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου με τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που έκδοσε από τις 15 Οκτωβρίου, ενημερώνει τους παραγωγούς για τους εχθρούς και τις ασθένειες που εμφανίζονται στα εσπεριδοειδή αυτή την περίοδο.

Στο τεχνικό δελτίο αναφέρεται για τη μύγα της μεσογείου ότι οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης είναι μέτριες, ωστόσο αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές μπορεί οι πληθυσμοί να αποβούν επιζήμιοι. Για την καταπολέμηση της συνιστάται ο συνδυασμός μαζικής παγίδευσης και δολωματικών ψεκασμών. Οι δολωματικοί ψεκασμοί προτιμώνται γιατί προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα και δεν επιβαρύνονται οι ώριμοι καρποί με υπολλείμματα ψυτοπροστατευτικών. Η συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών επίσης συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού του εντόμου. Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν κατά την αλλαγή του χρώματος των καρπών.
Για την κορυφοξήρα συνιστάται νααποφεύφεται ο τραυματισμός των κλάδων, του κορμού και των ριζών καθώς η ασθένεια ευνοείται από την ύπαρξη πληγών σε συνδυασμό με υγρασία. Συνεπώς να αποφεύγεται η πραγματοποίηση κλαδεμάτων και οργωμάτων κατά το φθινόπωρο. Συνιστάται επίσης τυχόν πληγές να προστατευόνται με εγκεκριμένα σκευάσματα και να πραγματοποιηθούν προληπτικοί ψεκασμοί (2-3) με χαλκούχα σκευάσματα κατά την περίοδο των βροχών, με πρώτο ψεκασμό το φθινόπωρο με την έναρξη των βροχών. Οι προσβεβλημένοι κλάδοι θα πρέπει να αφαιρούνται μαζί με 15-20 εκατοστά υγιούς βλαστού και να καίγονται πριν την έναρξη των βροχών.
Για το σκάσιμο των καρπών συνιστάται προσοχή στις αρδεύσεις καθώς η εμφάνιση του σκασίματος ευνοήται από απότομες μεταβολές της υγρασίας του εδάφους, όπως επίσης και απότομες μεταβολές στην υγρασία του αέρα και στη θερμοκρασία.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων.
Comments