Μουσμουλιά (ή Δεσπολιά) - 29/10/2014

αναρτήθηκε στις 30 Οκτ 2014, 11:49 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 30 Οκτ 2014, 12:06 μ.μ. ]
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς. 

Η κύρια ασθένεια που προσβάλει την μουσμουλιά είναι το φουζικλάδιο. Προσβάλει άνθη, φύλλα και καρπούς, ορισμένες φορές ακόμα και τους βλαστούς. Η ασθένεια ευνοείται από ψυχρό και βροχερό καιρό με τις προσβολές να ξεκινάνε πριν την άνθιση. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση στα φύλλα και τους καρπούς χλωρωτικών κηλίδων κυκλικού ή ακανόνιστου σχήματος που στη συνέχεια γίνονται ελαιώδεις και τέλος καστανές-μαύρες.

Φουζικλάδιο μουσμουλιά
Πηγή: Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων - ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου, 29/10/2014

Όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του ΠΚΠΦκΠΕ Ηρακλείου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που συμπίπτουν με την  έναρξη ή την πλήρη άνθιση του φυτού είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας. Συνιστάται η απομάκρυνση των προσβεβλημένων από την ασθένεια καρπών που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Προσβεβλημένα φύλλα που έχουν πέσει στο έδαφος μπορούν να αποτελούν εστίες επαναμόλυνσης της καλλιέργειας για αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται και αυτά. Απαραίτητη είναι η πραγματοποίηση των ψεκασμών, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, πριν την άνθιση. Στη συνέχεια μετά την πτώση των πετάλων με την εμφάνιση του καρπιδίου και έναν τελευταίο ψεκασμό μετά από 15 ημέρες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες myclobutanil, difenoconazole, dodine ή copper oxycloride (οξυχλωριούχος χαλκός). Προτιμώνται σκευάσματα με μία από τις πρώτες τρεις δραστικές ουσίες διότι έχουν διασυστηματική δράση. Επίσης συνιστάται η προσθήκη στο ψεκαστικό διάλυμα προσκολητικής - διαβρεκτικής ουσίας, για καλύτερα αποτελέσματα.
 

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων
Comments