Νέα

Προετοιμαστείτε για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

αναρτήθηκε στις 23 Απρ 2016, 2:55 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 23 Απρ 2016, 2:58 π.μ. ]

Πριν λίγες μέρες έγινε η προδημοσίευση του προγράμματος των Νέων Αγροτών, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα καθώς για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα είναι απαραίτητο να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2016, για την υποβολή της οποίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Μαϊου 2016. Είναι λοιπόν απαραίτητο ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1) ενισχύει οικονομικά, με ποσά από €17.000-€22.000 νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη δημογραφική αναζωογόνηση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, αλλά και τη δημιουργία ανταγωνιστικών και δυναμικών γεωργών επιχειρηματιών.

Πέρα από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό χώρο μπορούν να ωφεληθούν και από μία πλειάδα άλλων μέτρων, όπως το Μέτρο 2 για την παροχή συμβουλευτικής στήριξης από γεωτεχνικούς, το Μέτρο 3, για τη συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας (πιστοποίηση για βιολογική/ολοκληρωμένη), Μέτρο 6 που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, Μέτρο 9 για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και το Μέτρο 16, για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων με ερευνητικούς φορείς για την ανάπτυξη και διάχυση τεχνογνωσίας.

Παραδοσιακός ορεινός ελαιώνας - Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Τι προοπτικές έχει ο αγροτικός τομέας;

Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, δίχως μάλιστα πολλές από αυτές τις αλλαγές να έχουν οριστικοποιηθεί. Αρκετές από αυτές τις αλλαγές οδηγούν σε οικονομική επιβάρυνση των αγροτών, διατηρώντας όμως προς το παρόν ορισμένες “διευκολύνσεις” έναντι των λοιπών επιχειρηματιών (μιας και οι αγρότες αντιμετωπίζονται πλέον από την πολιτεία ως επιχειρηματίες), όπως η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για ορισμένους αγρότες, η προς το παρόν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έναντι άλλων κλάδων κ.α.

Όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, έτσι και ο κλάδος της αγροτικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλη πίεση. Αιτία η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης αρκετών αγροτικών προϊόντων και η οικονομική ασφυξία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ελλείψει ρευστότητας τόσο λόγω καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και της αδυναμίας εξασφάλισης κεφαλαίου κίνησης μέσω καλλιεργητικών δανείων. Επίσης η κρίση στον τραπεζικό τομέα δυσκόλεψε την πρόσβαση των αγροτών σε δάνεια για την στήριξη επενδυτικών σχεδίων.

Η επένδυση στον αγροτικό τομέα οπωσδήποτε παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο παραμένει ο κλάδος της οικονομίας με τις μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση και παρά τις μειώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εξακολουθεί να διαθέτει ένα σταθερό εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης.

Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη συνολική ύφεση της τάξης του 20% από το 2009 μέχρι σήμερα, το Α.Ε.Π. του αγροτικού τομέα παραμένει περίπου σταθερό στα 10,5 δις, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του αγροτικού Α.Ε.Π. να έχει αυξηθεί από το 4,5% στο 5,6%. Οι δε απώλειες θέσεων εργασίας είναι πολύ μικρότερες από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενώ από το 2008 έχουν χαθεί στο αγροτικό χώρο περί τις 25.000 θέσεις εργασίας, σήμερα στον αγροτικό τομέα απασχολείται περί το 13% των εργαζομένων, έναντι του 11,3% το 2008. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αγροτικός τομέας, παρά την έντονη κρίση των τελευταίων ετών, παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις.

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, που επιτρέπει πλέον την χρηματοδότηση επενδύσεων και η προκήρυξη νέων προγραμμάτων από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τα μέσα του 2016 και έπειτα με κρατική συμμετοχή 4 δις μέχρι το 2020 εξασφαλίζουν την οικονομική στήριξη όσων αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα αγροτικά και καθιστούν ελκυστικό τον αγροτικό τομέα για νέες επενδύσεις έναντι άλλων οικονομικών τομέων.


Τι προσφέρει το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

Όσοι ενταχθούν λαμβάνουν επιχορήγηση 17.000-22.000 για τη διατήρηση της γεωργικής εκμετάλλευσης και την παραμονή στον τόπο μόνιμης κατοικίας μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (3-4 έτη). Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις. Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη και καταβάλλεται σε τουλάχιστον 2 δόσεις με την 1η δόση (έως 70%) να καταβάλλεται με την ένταξη.

Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

 • 17.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις με κατεύθυνση στην μελλοντική κατάσταση φυτική ή μικτή παραγωγή. Εάν στη μελλοντική κατάσταση έχουν κατεύθυνση ζωϊκή παραγωγή το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 19.500.

 • Επιπλέον €2.500 εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών περιοχών ή μικρών νησιών (κάτω από 3.000 κάτοικοι)


Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης;

 1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος.

 2. Να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Δημοτικής Κοινότητας του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και στο νομό Αττικής εφαρμόζεται μόνο στους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Αναβύσσου, Άνοιξης, Αυλώνος, Αφιδνών, Βάρης, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Κρυονερίου, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέας Παλατίας, Παιανίας, Πολυδενδρίου, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου, Ωρωπού και στις Κοινότητες Ερυθρών και Οινόης.

 3. Οι Νέοι Γεωργοί αρχηγοί των εκμεταλλεύσεων να έχουν εγκατασταθεί πρώτη φορά κατά το 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

 4. Να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ 2016.

 5. Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

 6. Να μην έχουν ασκήσει πριν την ένταξή τους στο μέτρο την γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα.


Το μέγεθος της εκμετάλλευσης, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2016 θα πρέπει να δίνει τυπική απόδοση τουλάχιστον 8.000. Η τυπική απόδοση υπολογίζεται με βάση πίνακες του έχει καταρτίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην προδημοσίευση του προγράμματος.


ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν:

 • Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες

 • Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες

 • Παλαιότεροι δικαιούχοι του μέτρου των Νέων Αγροτών.

 • Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών.

 • Όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης.


Ποιες οι υποχρεώσεις;

Συνοπτικά οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όσοι ενταχθούν είναι τα ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλλουν, να γίνουν επαγγελματίες αγρότες εντός δύο ετών και να αποκτήσει επαρκή επαγγελματικά προσόντα, μέσω παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου 150 ωρών, σε περίπτωση που δεν διαθέτει σχετικό πτυχίο.


Γιατί να ενταχθώ στο τωρινό πρόγραμμα Νέων Αγροτών;

 • Γιατί πραγματικά θέλω να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή και είμαι αποφασισμένος να παραμείνω στον τομέα τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

 • Γιατί αυτό είναι το μόνο πρόγραμμα που ενισχύει την ίδρυση νέας αγροτικής επιχείρησης.

 • Γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν σταθερό οικονομικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με προοπτικές ανάπτυξης.


Ποια η διαδικασία για ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι απαραίτητη η δήλωση ΟΣΔΕ 2016, η οποία υποβάλλεται μέχρι 16 Μαϊου 2016, συνεπώς αν και το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι, ο σχεδιασμός για την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να γίνει τώρα με βάση την προδημοσίευση του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει στη συνέχεια, να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας κατ'ελάχιστο 3 ετών και το πολύ 4 ετών, το οποίο να περιλαμβάνει τη διαρθρωτική προσαρμογή και την αύξηση της δυναμικότητας της εκμετάλλευσης, την απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ενώ απαιτείται και η απόκτηση επαρκών γνώσεων μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Η απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων εξασφαλίζεται με παρακολούθηση σχετικού σεμιναρίου 150 ωρών. Απαραίτητο είναι προκειμένου ο φάκελος υποψηφιότητας να εξεταστεί, ο υποψήφιος να συγκεντρώνει τουλάχιστον 45 μόρια.


Η επένδυση στον αγροτικό τομέα δεν διαφέρει από κάθε άλλη επένδυση. Τόσο το οικονομικό περιβάλλον όσο και οι αποφάσεις του επενδυτή μπορεί να οδηγήσουν σε κέρδη ή ζημιές. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει, επομένως, πάντα με τη βοήθεια του γεωπόνου μελετητή να διαμορφώνει ένα επενδυτικό σχέδιο που θα οδηγεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης αγροτικής εκμετάλλευσης. Τότε και μόνο, αφού λάβει υπόψη του τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αλλά και τη δυνατότητα που έχει να υλοποιήσει το επενδυτικό του σχέδιο, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι να ενταχθεί στο αναμενόμενο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Αμπελώνας επιτραπέζιου σταφυλιού - Νέοι Αγρότες


Ξεκίνησε η εγγραφή των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2016, 7:20 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 18 Μαρ 2016, 7:24 π.μ. ]

 
προϊόν οικοτεχνίας
Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηρακλείου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενος ότι ξεκίνησε η εγγραφή των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας.

Οικοτεχνία είναι μικρής κλίμακας μεταποιητική δραστηριότητα κατά την οποία ο αγρότης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ιδίας παραγωγής αγροτικά προϊόντα, παρασκευάζει τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, γλυκά κ.α. Έτσι ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει αξία στην παραγωγή του και να ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα του. Για να θεωρηθεί ότι ασκείται μικρής κλίμακας μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει η ισχύς του εγκατεστημένου παραγωγικού εξοπλισμού να μην υπερβαίνει τα 10kW και ισχύ, ενώ οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα έως 50.000 κυβικά μέτρα.


Τι προϊόντα μπορώ να παράγω;

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

 • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).

 • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.

 • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων και άλλα τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.

 • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

 • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

 • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι.


Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:

 1. Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ,    

 2. Να παράγουν τα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό (50%) του τελικού προϊόντος.    

 3. Να έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε.) και να περιλαμβάνει  τα προϊόντα που θα  μεταποιούν.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας παραγωγών μεταξύ τους.


Ποια είναι η διαδικασία;

Το βήμα είναι η καταχώρηση της ηλεκτρονικής αίτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr). Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής


Δικαιολογητικά που απαιτούνται :  

 1. Βεβαίωση του ενδιαφερόμενου ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, από το αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) για το τρέχον έτος.  

 2. Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του τελευταίου έτους.  

 3. Απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ (10 ευρώ).

 4. Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής της παρ.1 του άρθρου 4 της ΥΑ 4912/120862/5-11-2015 (διαθέσιμο έντυπο από ΔΑΟΚ)


Υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης, έχει προβλεφθεί όμως στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η ενίσχυση της οικοτεχνίας μέσω του Μέτρου 6.2 - ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης μη γεωργικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές. Είναι άγνωστο ωστόσο πότε πρόκειται να προκηρυχθεί το εν λόγω Μέτρο. Παρακάτω παρατίθεται περιληπτικά ότι αφορά το Μέτρο βάση του εγκεκριμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.


Το Μέτρο 6.2 αφορά την παροχή κατ΄ αποκοπή ποσού για τη στήριξη της «μικρής» επιχειρηματικότητας (εκκίνηση νέας επιχείρησης) σε επιλεγμένους τομείς του 2γενή και 3γενή τομέα, με δικαιούχους γεωργούς ή άλλα φυσικά πρόσωπα ήδη εγκατεστημένα σε αγροτικές περιοχές. Το ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται τουλάχιστον σε 2 δόσεις, με την 1η δόση (έως 30% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη μετά την ορθή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμευτικών στόχων, ενώ δεν συνδέεται με το κόστος δράσεων αλλά διαμορφώνεται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων για την περιοχή και την επιχείρηση.

Δικαιούχοι ένταξης στο μέτρο θα είναι γεωργοί και μέλη αγροτικών νοικοκυριών και λοιπά φυσικά πρόσωπα.


Προϋποθέσεις:


 • Πρέπει να γίνει υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου για την έναρξη μη γεωργικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (νέα επιχείρηση) με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη και μέγιστη τα 4 έτη.

 • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εντός αγροτικών περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου, με τον τόπο εγκατάστασης της επιχείρησης να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας ή έδρας (δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης) και εντός αγροτικών περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου.

 • Οι νέες επιχειρήσεις πρέπει να εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ) και συμπεριλαμβάνονται οι ατομικές επιχειρήσεις (αυτοαπασχόληση).

 • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή των υποψήφιων δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 €.

 • Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αντικείμενο δραστηριοτήτων (κύρια και δευτερεύουσες) σε επιλεγμένους τομείς διαφοροποίησης του 2γενή και 3γενή τομέα.

 • Δεν υποστηρίζεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων με σύνθετο αντικείμενο όπου περιλαμβάνονται δραστηριότητες εκτός «επιλεγμένων τομέων», με την εξαίρεση επιχειρήσεων που έχουν δευτερεύουσα δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ΟΜΑΔΑ ΚΑΔ 01: ΓΕΩΡΓΙΑ (χωρίς να υποστηρίζονται για αυτή).

 • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν ασκήσει προηγουμένως άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανόμενης της αυτοαπασχόλησης, εξαιρούμενης της γεωργικής δραστηριότητας (ΟΜΑΔΑ ΚΑΔ 01: ΓΕΩΡΓΙΑ).

 • Πρέπει να τηρούνται η συμβατότητα με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές και η μη διπλή χρηματοδότηση.

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ως δικαιούχοι: δημόσιοι φορείς, μη κερδοσκοπικές εταιρίες, δικαιούχοι υπομέτρων 6.1 και 6.3 του ΠΑΑ 2014 –20 (νέοι γεωργοί, μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις), ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών ή άλλο κοινό εταιρικό σχήμα (και νόμιμος εκπρόσωπος ή κύριος εταίρος του) με χρηματοδότηση από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 –20 για κοινό επιχειρηματικό σχέδιο.


Κριτήρια επιλογής:

 • ενίσχυση των επαγγελματιών γεωργών και μελών αγροτικού νοικοκυριού αυτών (εξαιρουμένων γεωργικών εργατών),

 • στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, ανέργων,

 • συνάφεια επαγγελματικών προσόντων ή εργασιακής εμπειρίας,

 • εισοδηματικά κριτήρια (όπως ενδεικτικά ενίσχυση δικαιούχων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις με χαμηλή παραγωγική δυναμικότητα),

 • χαρακτηριστικά περιοχών (όπως ενδεικτικά ενίσχυση επιχειρήσεων σε ορεινές , νησιωτικές ή με άλλα χαρακτηριστικά περιοχές, πληθυσμιακά κριτήρια),

 • χαρακτηριστικά έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (όπως ενδεικτικά χώροι εγκατάστασης ή λοιπά λειτουργικά χαρακτηριστικά, ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης),

 • Προσέγγιση επιχειρηματικού σχεδίου (όπως ρεαλιστικότητα και συμβολή της μελλοντικής κατάστασης σε στοχεύσεις του ΠΑΑ 2014-2020 ή των Περιφερειακών Στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη όπως δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στήριξη αγροτουρισμού – οικοτεχνίας - πολυλειτουργικών αγροκτημάτων-οινοτουρισμού, τομείς RIS, προσφορά βασικών υπηρεσιών σύμφωνα με τοπικές ανάγκες).


Ποσό στήριξης:

Το βασικό ποσό ενίσχυσης 16.000 ευρώ το οποίο φτάνει μέχρι του ύψους των 20.000 ευρώ εάν ο δικαιούχος έχει μόνιμη κατοικία σε ορεινή περιοχή ή σε μικρά νησιά του Αιγαίου (μέχρι 3.000 κάτοικοι).

Εκδηλώσεις σχετικές με την προώθηση προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και την αγορά της Κίνας πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2016, 7:16 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

5ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων
Με τη στήριξη των τοπικών παραγωγικών φορέων όλης της Κρήτης ξεκινά η προετοιμασία του 5ου ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - SUPER MARKET, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Απριλίου στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΕΚΚ).

Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ περιλαμβάνει συναντήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχείων και των δικτύων διανομής με αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων σε προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά και έκθεση Κρητικών προϊόντων.

Η συμμετοχή στο 5ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά απαιτείται η δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 24 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Υπεύθυνη κα Λένα Στεφανουδάκη τηλ: 2810 247034, stefanoudaki@ebeh.gr και στο site του Επιμελητηρίου Ηρακλείου: www.ebeh.gr.

Περισσότερα:
http://www.ebeh.gr/web/guest/read_article…

Άμεση είσοδος στην αγορά της Κίνας με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο
Εκδήλωση με θέμα «Άμεση είσοδος στην αγορά της Κίνας με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο» θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, ώρα 17:30 στην αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Φλωράς, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της eCargo Enterprise Limited (www.ecargo.com), μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα το Hong Kong, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX:ECG).

Για δηλώσεις συμμετοχής ενημερώσετε στη διεύθυνση gfloras@chinaexportworld.com

Περισσότερα:
http://www.cretanfoodnews.gr/…/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%…

Αντικατάσταση κυψελών και στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2016, 7:14 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Ξεκίνησε η παραλαβή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις δράσεις «αντικατάσταση κυψελών» στην οποία ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια νέων κυψελών αξίας μέχρι 30 € ανά κυψέλη και «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έτους 2015. Υποβολή αιτήσεων γίνετε μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.

Για την δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» οι αιτήσεις, για να γίνουν δεκτές, πρέπει να συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιάριου ή απλό φωτοαντίγραφο με επίδειξη του πρωτοτύπου.
2. Φωτοαντίγραφο του Ε1 της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης
3. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας όπου είναι δικαιούχοι
4. Υπεύθυνη δήλωση
5. Πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών νομίμως εκδοθέντα και εξοφλημένα.

Καταληκτική ημερομηνία έκδοσης για τα τιμολόγια των κυψελών είναι η 30η Απριλίου.

Για τη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», υποβάλλονται επιπλέον:
6) φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου ΟΓΑ
7) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.

Η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης για τα δελτία αποστολής και τις φορτωτικές η 30η Ιουνίου 2015.

Η αίτηση είναι κοινή για τις δύο δράσεις και μπορεί να υποβληθεί στο Κέντρο Μελισσοκομίας.

Άδειες φύτευσης οινάμπελων - Αιτήσεις από 01/03/2015 μέχρι 15/04/2015

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2016, 7:13 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Από φέτος αλλάζει το σύστημα αδειών για φύτευση οινάμπελων. Μέχρι και το τέλος του 2015 για να φυτέψει κανείς καινούργιο αμπέλι με οινοποιήσιμες ποικιλίες θα έπρεπε να κατέχει δικαιώματα φύτευσης. Τα δικαιώματα αυτά προέρχονταν:
α) από νόμιμα φυτεμένα οινάμπελα (φύτευση με δικαιώματα ή προγενέστερη τις 31/08/1998) τα οποία εκριζώθηκαν και τα επαναφυτεύαμε στο ίδιο μέρος ή άλλου.
β) από αγορά δικαιωμάτων φύτευσης από άλλο παραγωγό που είχε εκριζώσει οινάμπελα.
γ) από το εθνικό απόθεμα.

Από φέτος όμως, οι Άδειες Φύτευσης που θα χορηγηθούν εφεξής και αυτές που έχουν προκύψει μέχρι 31/12/2015 από την μετατροπή των Δικαιωμάτων Φύτευσης σε Άδειες Φύτευσης, δεν θα μεταβιβάζονται ως άυλο στοιχείο, αλλά θα μεταβιβάζονται μόνο μαζί με το αμπέλι (δηλαδή Άδεια, αμπέλι, γη)
Έτσι ένας αμπελοκαλλιεργητής οινάμπελων προκειμένου να αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του θα πρέπει είτε να αγοράσει νόμιμα φυτεμένα οινάμπελα, είτε να αιτηθεί να πάρει νέα άδεια φύτευσης οινάμπελων, διαδικασία η οποία θα γίνεται κάθε χρόνο από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Απριλίου.
Αντίστοιχα ένας καλλιεργητής οινάμπελων που θέλει να μειώσει τις εκτάσεις του δεν θα μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα φύτευσης και αυτά απλά θα χάνονται.


Οδηγίες για τις αιτήσεις αδειών φύτευσης

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα 1/3/2016 έως τις 15/4/2016 μόνο ψηφιακά, στον ιστοχώρο του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr) στο μενού «Ψηφιακές Υπηρεσίες» (απαιτείται το username και το password). Εκεί θα βρει κανείς τις οδηγίες και το ηλεκτρονικό έντυπο της «Αίτησης Αδειών Φύτευσης» για τη χορήγηση Άδειας Φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν οι οδηγίες του ΥΠΑΑΤ ενώ παρατίθενται και οι «οθόνες» τις οποίες πρέπει να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος ώστε να υποβάλλει αίτηση για Άδεια Φύτευσης. https://dl.dropboxusercontent.com/u/89039604/Adeies.pdf

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας τότε η αίτηση είναι επιλέξιμη αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης. Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Σε περίπτωση που κατά το έτος εφαρμογής η συνολική έκταση που καλύπτεται από τις επιλέξιμες αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί, υπερβαίνει τη διαθέσιμη προς χορήγηση έκταση, τότε η εν λόγω χορήγηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ακόλουθα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια:
Α) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φυτεύουν οινοποιήσιμα αμπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι), (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 2 στοιχείο α) του Καν (Ε.Ε) αριθ. 1308/2013).

Β) Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος, (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 2 στοιχείο β) του Καν (Ε.Ε) αριθ. 1308/2013).
Το παραπάνω κριτήριο πληρούται εάν ισχύει ένα από τα ακόλουθα:
Ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου και κατά περίπτωση στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση.
Ο αιτών έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και έχει εφαρμόσει τους κανόνες βιολογικής παραγωγής του πρώτου εδαφίου σε ολόκληρη την έκταση που έχει φυτευτεί με αμπέλια επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
Ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών με εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση.
Ο αιτών έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και έχει εφαρμόσει εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που έχει φυτευτεί με αμπέλια επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
Το ή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην εν λόγω αίτηση βρίσκονται σε πλαγιές με αναβαθμίδες.

Για τις περιπτώσεις όπου ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια (σημεία 1 και 3), θα πρέπει σε περίπτωση χορήγησης της άδειας νέας φύτευσης να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ αμέσως μετά τη φύτευση, τη σύμβαση που έχει συνάψει με τον διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.

Γ) Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του Καν (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

Δ) Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 2 στοιχείο η) του Καν (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).
Το παραπάνω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν κατά το χρόνο της αίτησης:
το μέγεθος της συνολικής γεωργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 0,5 έως και 5 εκτάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε 2015) και επιπρόσθετα ο αιτών έχει στην κατοχή του μέχρι και 2 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.
το μέγεθος της συνολικής γεωργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 0,5 έως και 5 εκτάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε 2015) και ο αιτών έχει στην κατοχή του από 2 μέχρι και 5 εκτάρια φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.
το μέγεθος της συνολικής γεωργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 5 έως και 15 εκτάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε 2015) και ο αιτών έχει στην κατοχή του έκταση φυτεμένη με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εν λόγω έκτασης.

Ε) Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού (πρόσθετο κριτήριο του άρθρου 2 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) αριθ. 560/2015).
Το παραπάνω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις χωρίς άδεια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 71 του Καν (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ή χωρίς δικαίωμα φύτευσης, όπως αναφέρεται στα άρθρα 85α και 85β του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Αντιβροχική μεμβράνη και αντιχαλαζικό δίχτυ με επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ - Αιτήσεις μέχρι 8 Απριλίου.

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2016, 7:12 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών των Νομών Ηρακλείου, Καβάλας, Κορίνθου, Λάρισας και Πιρίας που έχουν εγκαταστάσεις όπου μπορεί να τοποθετηθεί αντιχαλαζικό δίχτυ ή αντιβροχική μεμβράνη, μπορούν να αιτηθούν μέχρι 8-04-2016 για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας, παίρνοντας οι ίδιοι την ευθύνη για την αρτιότητα και την αντοχή της κατασκευής τους.

Δεδομένου, ότι η όλη ενέργεια έχει πιλοτικό χαρακτήρα, η ανώτατη επιλέξιμη έκταση κάλυψης ανά παραγωγό είναι τα επτά (7) στρέμματα.

Στην περίπτωση που οι εκτάσεις που αντιστοιχούν στις υποβληθείσες αιτήσεις υπερβαίνουν τη συνολική επιλέξιμη έκταση (2.500 στρέμματα για κάλυψη με αντιχαλαζικό δίχτυ και 1.250 στρέμματα για κάλυψη με αντιβροχική μεμβράνη), θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής, με βάση το Ε1 και το Ε3 (απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης) της υποβληθείσας φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (φορολογικό έτος 2014):

Προηγούνται οι παραγωγοί που έχουν αποκλειστικά γεωργικό εισόδημα. Στην περίπτωση που οι παραγωγοί αυτοί υπερκαλύψουν τη συνολική επιλέξιμη έκταση, προηγούνται οι παραγωγοί με τα μικρότερα ατομικά εισοδήματα.

Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί η συνολική επιλέξιμη έκταση, από τους παραπάνω, έπεται ο παραγωγός με την καλύτερη σχέση ατομικού γεωργικού εισοδήματος (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων) προς το ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που διαμορφώνεται από την ανωτέρω παράγραφο ίδια σχέση, προηγείται ο παραγωγός με το μικρότερο ατομικό αθροιστικά εισόδημα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και σχετικό υλικό (αίτηση ένταξης, Υπεύθυνες Δηλώσεις), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.elga.gr/…/401-kathorismos-meson-energitikis-pros….


Σημείωση: Έχει δοθεί παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2016 για την υποβολή αιτήσεων στον ΕΛΓΑ για επιχορήγηση εγκατάστασης αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτυού. http://elga.gr/.../577-nea-egkrisi-aitiseon-entaksis-sto...

Πολλαπλασιασμός, καλλιέργεια και μεταποίηση ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών

αναρτήθηκε στις 17 Σεπ 2015, 5:33 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Σεμινάριο με θέμα "Πολλαπλασιασμός, καλλιέργεια και μεταποίηση ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών" πρόκειται να πραγματοποιήση ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Οι εκπαιδευόμενοι μέσω βιωματικών-διερευνητικών μεθόδων καταρτίζονται σχετικά με τον Ελληνικό Χλωριδικό Πλούτο των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και την πληθώρα καινοτόμων προϊόντων που μπορούν να παράγουν.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αγρότες, εν δυνάμει αγρότες, γεωτεχνικούς, φοιτητές, φυσιοδίφες αλλά και επιχειρημετίες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα αυτοφυή φυτά της Ελλάδας. Οι εκπαιδευόμενοι, στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα παρακολουθήσουν τη μεταποίηση των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών για την παρασκευή εκχυλισμάτων, βαμμάτων κ.α. και των προϊόντων τους (ορός, σαπούνι, σαμπουάν, αλοιφές κ.α.). Θα γνωρίσουν τα αιθέρια έλαια και τις χρήσεις τους αλλά και τη δημιουργία και γευσιγνωσία ροφημάτων με μίγματα Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών.

Το σεμινάριο είναι τετραήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Οκτωβρίου 2015 και ώρες 15:00-21:00 (Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή) και 11:00-15:00 (Κυριακή) στον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Καλλωπιστικών Φυτών στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στη Θέρμη, Θεσσαλονίκη. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 150 ευρώ άνα άτομο. Ειδικές τιμές για ανέργους, πολύτεκνους και φοιτητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο edalampi@bbgk.gr. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310471613 (0) 220

Περισσότερες πληροφορίες

Πιστοποίηση ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

αναρτήθηκε στις 16 Σεπ 2015, 3:26 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Όπως είναι γνωστό, από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Από 10/08/2015 οι ερωτήσεις της βάσης δεδομένων με της ερωτήσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γνώσεων για την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων επικαιροποιήθηκε. Από 221 ερωτήσεις που περιείχε αρχικά, στη νέα επικαιροποιημένη βάση δεδομένων πλέον έχουν παραμείνει 151. Επίσης πλέον οι παραγωγοί θα εξετάζονται σε 40 και όχι σε 50 ερωτήσεις και για την επιτυχή εξέταση θα απαιτείται να απαντηθεί σωστά το 50% των ερωτήσεων και όχι το 70%. Επίσης με προς υπογραφή ΚΥΑ αναμένεται το παράβολο εξέτασης να παραμείνει στα 25 ευρώ μέχρι και τις 25-11-2015.

Η Δ/νση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, με έγγραφο της, ενημερώνει ότι η παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την υποχρέωση συμμετοχής σας στις εξετάσεις για την απόκτηση του σχετικού πιστοποιητικού γνώσεων. Τα Τμήματα της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, είναι στη διάθεσή του κοινού για οποιαδήποτε απορία ή επεξήγηση σχετικά με τις παραπάνω ερωτήσεις.
Προς τούτο οι πολίτες μπορούν να απευθείνονται, τηλεφωνικά ή με κατ’ ιδία επίσκεψη, στις παρακάτω υπηρεσίες της Δ/vσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης:
Νομός Χανίων
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων 28210-20683
Λ. Σούδας – Αγροκήπιο

Νομός Ρεθύμνης
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ρεθύμνης 28310-35370, 28310-35372
Κέντρο Δήμητρα (Πρώην ΚΕΓΕ)
Μυσσίρια – Ρέθυμνο

Νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου
Τμήμα Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε. Ηρακλείου 2810-224948
Καστοριάς 32Α, Μέσα Κατσαμπάς

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου 2810-390062
Τέρμα Θεμιστοκλέους, Μέσα Κατσαμπάς

Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών & Ανάλυσης Λιπασμάτων Κρήτης
2810-331290
Καστοριάς & Θερμοπυλών

Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος και από τον παρακάτω ιστότοπο του Υπουργείου, όπου περιέχονται οι ερωτήσεις, μαζί με τις απαντήσεις, που είναι στη βάση δεδομένων και δίδεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης δοκιμαστικών (demo) τεστ για να κρίνει ο καθένας τον βαθμό επάρκειας των γνώσεων του.
http://ppp-usercert.minagric.gr/

Όσοι επιθυμούν να εκτυπώσουν τις ερωτήσεις μπορούν να κατεβάσουν το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.minagric.gr/…/SYSXOPIS_ERWTHSEIS_v.6.1_071815.pdf

Οι πιστοποιημένοι φορείς εκπαίδευσης και κέντρα εξέτασης αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.minagric.gr/…/elen…/20150811EgekrimenoiForeis.xls

Τρύγος 2015 - Υποχρεώσεις αμπελουργών

αναρτήθηκε στις 16 Σεπ 2015, 3:18 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα (χωρίς δικαίωμα φύτευσης, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ ή επιτραπέζιων σταφυλιών).

Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης. Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αμπελουργούς, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της επικαιροποιημένης καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας.

Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής των παρακάτω στοιχείων:

α) το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του αμπελοκαλλιεργητή
β) η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών
γ) ο κωδικός αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος) του Αμπελουργικού Μητρώου καθώς
Στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπελοτεμάχια της εκμετάλλευσής του θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αμπελοτεμάχιο.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΦΜ του παραδίδοντος την σταφυλική παραγωγή πρέπει να ταυτίζεται με το ΑΦΜ του εγγεγραμμένου αμπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.

Στα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των σταφυλιών θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των μεταφερομένων σταφυλιών.

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ προέρχονται αποκλειστικά από αμπελοτεμάχια που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, για την παραγωγή δε των οίνων, τηρούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές του προϊόντος.

Περισσότερα στο σχετικό έγγραφο του Τμήματος Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, της Δ/νσης Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΠΕΝ.
https://diavgeia.gov.gr/…/7%CE%9E%CE%947465%CE%A6%CE%98%CE%…

Φοίτηση στις ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα

αναρτήθηκε στις 16 Σεπ 2015, 3:17 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης

Θέλετε να ασχοληθείτε με την αγροτική παραγωγή; Μια πρώτη καλή κίνηση είναι να γνωρίσετε σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθείτε.

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οργανισμός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης (επίσης παρέχεται δωρεάν στέγαση και διατροφή) σε έξι ΕΠΑΣ ανά την περιφέρεια στα παρακάτω αντικείμενα:

Θερμοκηπιακών καλλιεργειών (Κρήτη, Μεσσαρά)
Γαλακτοκομίας-τυροκομίας (Ιωάννινα)
Αμπελουργίας-οινοτεχνίας (Νεμέα)
Αγροτικών Μηχανημάτων (Λάρισα)
Ζωοτεχνίας (Λάρισα)
Φυτοτεχνικών επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής τοπίου (Αθήνα, κτήμα Συγγρού)
Τεχνιτών Ξυλογλυπτικής - Διακοσμητικής Επίπλου (Καλαμπάκα)

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Οι σπουδαστές πρέπει να είναι απόφοιτοι Α Λυκείου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
ΕΠΑΣ Κρήτης 28920 31259
ΕΠΑΣ Ιωαννίνων 26510 92219
ΕΠΑΣ Νεμέας 27460 23032
ΕΠΑΣ Λάρισας 2410 611093
ΕΠΑΣ Καλαμπάκας 24320 22781

Περισσότερα:
http://minagric.gr/…/grafeiotypou/deltiatypou/3037-dt040915c

1-10 of 69