Νέα‎ > ‎

Προετοιμαστείτε για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

αναρτήθηκε στις 23 Απρ 2016, 2:55 π.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης   [ ενημερώθηκε 23 Απρ 2016, 2:58 π.μ. ]

Πριν λίγες μέρες έγινε η προδημοσίευση του προγράμματος των Νέων Αγροτών, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα καθώς για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα είναι απαραίτητο να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2016, για την υποβολή της οποίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Μαϊου 2016. Είναι λοιπόν απαραίτητο ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1) ενισχύει οικονομικά, με ποσά από €17.000-€22.000 νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη δημογραφική αναζωογόνηση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, αλλά και τη δημιουργία ανταγωνιστικών και δυναμικών γεωργών επιχειρηματιών.

Πέρα από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό χώρο μπορούν να ωφεληθούν και από μία πλειάδα άλλων μέτρων, όπως το Μέτρο 2 για την παροχή συμβουλευτικής στήριξης από γεωτεχνικούς, το Μέτρο 3, για τη συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας (πιστοποίηση για βιολογική/ολοκληρωμένη), Μέτρο 6 που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, Μέτρο 9 για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και το Μέτρο 16, για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων με ερευνητικούς φορείς για την ανάπτυξη και διάχυση τεχνογνωσίας.

Παραδοσιακός ορεινός ελαιώνας - Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Τι προοπτικές έχει ο αγροτικός τομέας;

Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, δίχως μάλιστα πολλές από αυτές τις αλλαγές να έχουν οριστικοποιηθεί. Αρκετές από αυτές τις αλλαγές οδηγούν σε οικονομική επιβάρυνση των αγροτών, διατηρώντας όμως προς το παρόν ορισμένες “διευκολύνσεις” έναντι των λοιπών επιχειρηματιών (μιας και οι αγρότες αντιμετωπίζονται πλέον από την πολιτεία ως επιχειρηματίες), όπως η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για ορισμένους αγρότες, η προς το παρόν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έναντι άλλων κλάδων κ.α.

Όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, έτσι και ο κλάδος της αγροτικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλη πίεση. Αιτία η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης αρκετών αγροτικών προϊόντων και η οικονομική ασφυξία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ελλείψει ρευστότητας τόσο λόγω καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και της αδυναμίας εξασφάλισης κεφαλαίου κίνησης μέσω καλλιεργητικών δανείων. Επίσης η κρίση στον τραπεζικό τομέα δυσκόλεψε την πρόσβαση των αγροτών σε δάνεια για την στήριξη επενδυτικών σχεδίων.

Η επένδυση στον αγροτικό τομέα οπωσδήποτε παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο παραμένει ο κλάδος της οικονομίας με τις μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση και παρά τις μειώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εξακολουθεί να διαθέτει ένα σταθερό εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης.

Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη συνολική ύφεση της τάξης του 20% από το 2009 μέχρι σήμερα, το Α.Ε.Π. του αγροτικού τομέα παραμένει περίπου σταθερό στα 10,5 δις, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του αγροτικού Α.Ε.Π. να έχει αυξηθεί από το 4,5% στο 5,6%. Οι δε απώλειες θέσεων εργασίας είναι πολύ μικρότερες από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενώ από το 2008 έχουν χαθεί στο αγροτικό χώρο περί τις 25.000 θέσεις εργασίας, σήμερα στον αγροτικό τομέα απασχολείται περί το 13% των εργαζομένων, έναντι του 11,3% το 2008. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αγροτικός τομέας, παρά την έντονη κρίση των τελευταίων ετών, παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις.

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, που επιτρέπει πλέον την χρηματοδότηση επενδύσεων και η προκήρυξη νέων προγραμμάτων από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τα μέσα του 2016 και έπειτα με κρατική συμμετοχή 4 δις μέχρι το 2020 εξασφαλίζουν την οικονομική στήριξη όσων αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα αγροτικά και καθιστούν ελκυστικό τον αγροτικό τομέα για νέες επενδύσεις έναντι άλλων οικονομικών τομέων.


Τι προσφέρει το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

Όσοι ενταχθούν λαμβάνουν επιχορήγηση 17.000-22.000 για τη διατήρηση της γεωργικής εκμετάλλευσης και την παραμονή στον τόπο μόνιμης κατοικίας μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (3-4 έτη). Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις. Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη και καταβάλλεται σε τουλάχιστον 2 δόσεις με την 1η δόση (έως 70%) να καταβάλλεται με την ένταξη.

Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

 • 17.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις με κατεύθυνση στην μελλοντική κατάσταση φυτική ή μικτή παραγωγή. Εάν στη μελλοντική κατάσταση έχουν κατεύθυνση ζωϊκή παραγωγή το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 19.500.

 • Επιπλέον €2.500 εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών περιοχών ή μικρών νησιών (κάτω από 3.000 κάτοικοι)


Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης;

 1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος.

 2. Να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Δημοτικής Κοινότητας του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και στο νομό Αττικής εφαρμόζεται μόνο στους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Αναβύσσου, Άνοιξης, Αυλώνος, Αφιδνών, Βάρης, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Κρυονερίου, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέας Παλατίας, Παιανίας, Πολυδενδρίου, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου, Ωρωπού και στις Κοινότητες Ερυθρών και Οινόης.

 3. Οι Νέοι Γεωργοί αρχηγοί των εκμεταλλεύσεων να έχουν εγκατασταθεί πρώτη φορά κατά το 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

 4. Να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ 2016.

 5. Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

 6. Να μην έχουν ασκήσει πριν την ένταξή τους στο μέτρο την γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα.


Το μέγεθος της εκμετάλλευσης, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2016 θα πρέπει να δίνει τυπική απόδοση τουλάχιστον 8.000. Η τυπική απόδοση υπολογίζεται με βάση πίνακες του έχει καταρτίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην προδημοσίευση του προγράμματος.


ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν:

 • Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες

 • Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες

 • Παλαιότεροι δικαιούχοι του μέτρου των Νέων Αγροτών.

 • Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών.

 • Όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης.


Ποιες οι υποχρεώσεις;

Συνοπτικά οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όσοι ενταχθούν είναι τα ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλλουν, να γίνουν επαγγελματίες αγρότες εντός δύο ετών και να αποκτήσει επαρκή επαγγελματικά προσόντα, μέσω παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου 150 ωρών, σε περίπτωση που δεν διαθέτει σχετικό πτυχίο.


Γιατί να ενταχθώ στο τωρινό πρόγραμμα Νέων Αγροτών;

 • Γιατί πραγματικά θέλω να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή και είμαι αποφασισμένος να παραμείνω στον τομέα τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

 • Γιατί αυτό είναι το μόνο πρόγραμμα που ενισχύει την ίδρυση νέας αγροτικής επιχείρησης.

 • Γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν σταθερό οικονομικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με προοπτικές ανάπτυξης.


Ποια η διαδικασία για ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι απαραίτητη η δήλωση ΟΣΔΕ 2016, η οποία υποβάλλεται μέχρι 16 Μαϊου 2016, συνεπώς αν και το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι, ο σχεδιασμός για την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να γίνει τώρα με βάση την προδημοσίευση του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει στη συνέχεια, να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας κατ'ελάχιστο 3 ετών και το πολύ 4 ετών, το οποίο να περιλαμβάνει τη διαρθρωτική προσαρμογή και την αύξηση της δυναμικότητας της εκμετάλλευσης, την απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ενώ απαιτείται και η απόκτηση επαρκών γνώσεων μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Η απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων εξασφαλίζεται με παρακολούθηση σχετικού σεμιναρίου 150 ωρών. Απαραίτητο είναι προκειμένου ο φάκελος υποψηφιότητας να εξεταστεί, ο υποψήφιος να συγκεντρώνει τουλάχιστον 45 μόρια.


Η επένδυση στον αγροτικό τομέα δεν διαφέρει από κάθε άλλη επένδυση. Τόσο το οικονομικό περιβάλλον όσο και οι αποφάσεις του επενδυτή μπορεί να οδηγήσουν σε κέρδη ή ζημιές. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει, επομένως, πάντα με τη βοήθεια του γεωπόνου μελετητή να διαμορφώνει ένα επενδυτικό σχέδιο που θα οδηγεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης αγροτικής εκμετάλλευσης. Τότε και μόνο, αφού λάβει υπόψη του τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αλλά και τη δυνατότητα που έχει να υλοποιήσει το επενδυτικό του σχέδιο, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι να ενταχθεί στο αναμενόμενο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Αμπελώνας επιτραπέζιου σταφυλιού - Νέοι Αγρότες


Comments