Νέα‎ > ‎

Ξεκινάει η ενεργοποίηση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης

αναρτήθηκε στις 4 Μαΐ 2014, 5:41 μ.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης
Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων μέσω της online εφαρμογής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο μόλις σήμερα θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων από τους πιστοποιημένους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φορείς. Εκτός από τους κατόχους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης υποβάλλουν και όλοι όσοι καλλιεργούν, προκειμένου να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσοι μετέχουν σε προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως το πρόγραμμα Νέων Αγροτών κ.α.

Η προθεσμία, είτε η ενεργοποίηση γίνει μέσω της online εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε μέσω των πιστοποιημένων φορέων, είναι μέχρι της 15 Μαΐου.

Ο ενδιαφερόμενος για ενεργοποίηση μέσω της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αιτηθεί για τη δημιουργία λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται η προσέλευση του παραγωγού (αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου) στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ταυτοπροσωπία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην δηλώνει ζωικό κεφάλαιο και το σύνολο των αγροτεμαχίων του να είναι εντός της ίδιας πύλης εισαγωγής (πέρυσι αντιστοιχούσε μία πύλη εισαγωγής σε κάθε ένωση).
Για όσους θέλουν να ενεργοποιήσουν μέσω των πιστοποιημένων φορέων, φέτος η διαδικασία έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς σε σχέση με το παρελθόν. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν κάποιον φορέα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Για να κάνουν την εξουσιοδότηση απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής. Το ίδιο απαιτείται και στην περίπτωση που επιλέξουν οι ασφαλιστικές εισφορές για την ασφάλιση των καλλιεργειών να κρατηθούν από τον ΕΛΓΑ από την επιδότηση που θα εισπράξουν.

Για το Νομό Ηρακλείου έχουν πιστοποιηθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής (με γραφεία σε Επισκοπή, Ηράκλειο, Τύλισο, Καστέλι και Παναγιά), η Ένωση Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης (Ένωση Ηρακλείου) και η Ένωση Συνεταιριστικές Οργανώσεις Πεζών - Μεσσαράς - Κόφινα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
 • Ταυτότητα
 • Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
 • Ε1, εκκαθαριστικό ή άλλο έγγραφο που να αναγράφεται το ΑΦΜ
 • Βιβλιάριο ή άλλο έγγραφο όπου θα φαίνεται το ΑΜΚΑ (Είναι απαραίτητο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η δήλωση μπορεί να γίνει και χωρίς αυτό)
 • Μισθωτήρια για ενοικιαζόμενες εκτάσεις
 • Ε9 ή συμβόλαια για ιδιόκτητες εκτάσεις
 • Μητρώο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης για τους κτηνοτρόφους

Κατά περίπτωση απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως στην περίπτωση όσων φέτος εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν την έναρξη της εφορίας.

Στην περίπτωση ενεργοποιήσεων για πρώτη φορά ο παραγωγός θα πρέπει να μπορεί να υποδείξει σωστά τη θέση των αγροτεμαχίων πάνω στους ψηφιακούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό βοηθάνε τοπογραφικά, ορθοφωτοχάρτες από το ελαιοκομικό και το αμπελουργικό μητρώο ή μέτρηση με GPS.

Φωτογραφία: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ) Η ενεργοποιήσει δικαιωμάτων μέσω της online εφαρμογής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο μόλις σήμερα θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων από τους πιστοποιημένους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φορείς. Εκτός από τους κατόχους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης υποβάλλουν και όλοι όσοι καλλιεργούν, προκειμένου να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσοι μετέχουν σε προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως το πρόγραμμα Νέων Αγροτών κ.α. Η προθεσμία, είτε η ενεργοποίηση γίνει μέσω της online εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε μέσω των πιστοποιημένων φορέων, είναι μέχρι της 15 Μαΐου. Ο ενδιαφερόμενος για ενεργοποίηση μέσω της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αιτηθεί για τη δημιουργία λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται η προσέλευση του παραγωγού (αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου) στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ταυτοπροσωπία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην δηλώνει ζωικό κεφάλαιο και το σύνολο των αγροτεμαχίων του να είναι εντός της ίδιας πύλης εισαγωγής (πέρυσι αντιστοιχούσε μία πύλη εισαγωγής σε κάθε ένωση). Για όσους θέλουν να ενεργοποιήσουν μέσω των πιστοποιημένων φορέων, φέτος η διαδικασία έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς σε σχέση με το παρελθόν. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν κάποιον φορέα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Για να κάνουν την εξουσιοδότηση απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής. Το ίδιο απαιτείται και στην περίπτωση που επιλέξουν οι ασφαλιστικές εισφορές για την ασφάλιση των καλλιεργειών να κρατηθούν από τον ΕΛΓΑ από την επιδότηση που θα εισπράξουν. Για το Νομό Ηρακλείου έχουν πιστοποιηθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής (με γραφεία σε Επισκοπή, Ηράκλειο, Τύλισσο, Καστέλι και Παναγιά), η Ένωση Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης (Ένωση Ηρακλείου) και η Ένωση Συνεταιριστικές Οργανώσεις Πεζών - Μεσσαράς - Κόφινα. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:   Ταυτότητα   Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης   Ε1, εκκαθαριστικό ή άλλο έγγραφο που να αναγράφεται το ΑΦΜ   Βιβλιάριο ή άλλο έγγραφο όπου θα φαίνεται το ΑΜΚΑ (Είναι απαραίτητο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η δήλωση μπορεί να γίνει και χωρίς αυτό)   Μισθωτήρια για ενοικιαζόμενες εκτάσεις   Ε9 ή συμβόλαια για ιδιόκτητες εκτάσεις   Μητρώο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης για τους κτηνοτρόφους.   Κατά περίπτωση απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως στην περίπτωση όσων φέτος εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν την έναρξη της εφορίας.   Στην περίπτωση ενεργοποιήσεων για πρώτη φορά ο παραγωγός θα πρέπει να μπορεί να υποδείξει σωστά τη θέση των αγροτεμαχιών πάνω στους ψηφιακούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό βοηθάνε τοπογραφικά, ορθοφωτοχάρτες από το ελαιοκομικό και το αμεπελουργικό μητρώο ή μετρήση με GPS.
Comments