Νέα‎ > ‎

Ξεκίνησε η εγγραφή των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας

 
προϊόν οικοτεχνίας
Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηρακλείου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενος ότι ξεκίνησε η εγγραφή των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας.

Οικοτεχνία είναι μικρής κλίμακας μεταποιητική δραστηριότητα κατά την οποία ο αγρότης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ιδίας παραγωγής αγροτικά προϊόντα, παρασκευάζει τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, γλυκά κ.α. Έτσι ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει αξία στην παραγωγή του και να ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα του. Για να θεωρηθεί ότι ασκείται μικρής κλίμακας μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει η ισχύς του εγκατεστημένου παραγωγικού εξοπλισμού να μην υπερβαίνει τα 10kW και ισχύ, ενώ οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα έως 50.000 κυβικά μέτρα.


Τι προϊόντα μπορώ να παράγω;

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

 • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).

 • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.

 • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων και άλλα τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.

 • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

 • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

 • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι.


Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:

 1. Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ,    

 2. Να παράγουν τα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό (50%) του τελικού προϊόντος.    

 3. Να έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε.) και να περιλαμβάνει  τα προϊόντα που θα  μεταποιούν.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας παραγωγών μεταξύ τους.


Ποια είναι η διαδικασία;

Το βήμα είναι η καταχώρηση της ηλεκτρονικής αίτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr). Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής


Δικαιολογητικά που απαιτούνται :  

 1. Βεβαίωση του ενδιαφερόμενου ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, από το αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) για το τρέχον έτος.  

 2. Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του τελευταίου έτους.  

 3. Απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ (10 ευρώ).

 4. Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής της παρ.1 του άρθρου 4 της ΥΑ 4912/120862/5-11-2015 (διαθέσιμο έντυπο από ΔΑΟΚ)


Υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης, έχει προβλεφθεί όμως στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η ενίσχυση της οικοτεχνίας μέσω του Μέτρου 6.2 - ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης μη γεωργικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές. Είναι άγνωστο ωστόσο πότε πρόκειται να προκηρυχθεί το εν λόγω Μέτρο. Παρακάτω παρατίθεται περιληπτικά ότι αφορά το Μέτρο βάση του εγκεκριμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.


Το Μέτρο 6.2 αφορά την παροχή κατ΄ αποκοπή ποσού για τη στήριξη της «μικρής» επιχειρηματικότητας (εκκίνηση νέας επιχείρησης) σε επιλεγμένους τομείς του 2γενή και 3γενή τομέα, με δικαιούχους γεωργούς ή άλλα φυσικά πρόσωπα ήδη εγκατεστημένα σε αγροτικές περιοχές. Το ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται τουλάχιστον σε 2 δόσεις, με την 1η δόση (έως 30% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη μετά την ορθή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμευτικών στόχων, ενώ δεν συνδέεται με το κόστος δράσεων αλλά διαμορφώνεται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων για την περιοχή και την επιχείρηση.

Δικαιούχοι ένταξης στο μέτρο θα είναι γεωργοί και μέλη αγροτικών νοικοκυριών και λοιπά φυσικά πρόσωπα.


Προϋποθέσεις:


 • Πρέπει να γίνει υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου για την έναρξη μη γεωργικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (νέα επιχείρηση) με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη και μέγιστη τα 4 έτη.

 • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εντός αγροτικών περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου, με τον τόπο εγκατάστασης της επιχείρησης να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας ή έδρας (δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης) και εντός αγροτικών περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου.

 • Οι νέες επιχειρήσεις πρέπει να εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ) και συμπεριλαμβάνονται οι ατομικές επιχειρήσεις (αυτοαπασχόληση).

 • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή των υποψήφιων δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 €.

 • Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αντικείμενο δραστηριοτήτων (κύρια και δευτερεύουσες) σε επιλεγμένους τομείς διαφοροποίησης του 2γενή και 3γενή τομέα.

 • Δεν υποστηρίζεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων με σύνθετο αντικείμενο όπου περιλαμβάνονται δραστηριότητες εκτός «επιλεγμένων τομέων», με την εξαίρεση επιχειρήσεων που έχουν δευτερεύουσα δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ΟΜΑΔΑ ΚΑΔ 01: ΓΕΩΡΓΙΑ (χωρίς να υποστηρίζονται για αυτή).

 • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν ασκήσει προηγουμένως άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανόμενης της αυτοαπασχόλησης, εξαιρούμενης της γεωργικής δραστηριότητας (ΟΜΑΔΑ ΚΑΔ 01: ΓΕΩΡΓΙΑ).

 • Πρέπει να τηρούνται η συμβατότητα με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές και η μη διπλή χρηματοδότηση.

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ως δικαιούχοι: δημόσιοι φορείς, μη κερδοσκοπικές εταιρίες, δικαιούχοι υπομέτρων 6.1 και 6.3 του ΠΑΑ 2014 –20 (νέοι γεωργοί, μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις), ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών ή άλλο κοινό εταιρικό σχήμα (και νόμιμος εκπρόσωπος ή κύριος εταίρος του) με χρηματοδότηση από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 –20 για κοινό επιχειρηματικό σχέδιο.


Κριτήρια επιλογής:

 • ενίσχυση των επαγγελματιών γεωργών και μελών αγροτικού νοικοκυριού αυτών (εξαιρουμένων γεωργικών εργατών),

 • στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, ανέργων,

 • συνάφεια επαγγελματικών προσόντων ή εργασιακής εμπειρίας,

 • εισοδηματικά κριτήρια (όπως ενδεικτικά ενίσχυση δικαιούχων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις με χαμηλή παραγωγική δυναμικότητα),

 • χαρακτηριστικά περιοχών (όπως ενδεικτικά ενίσχυση επιχειρήσεων σε ορεινές , νησιωτικές ή με άλλα χαρακτηριστικά περιοχές, πληθυσμιακά κριτήρια),

 • χαρακτηριστικά έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (όπως ενδεικτικά χώροι εγκατάστασης ή λοιπά λειτουργικά χαρακτηριστικά, ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης),

 • Προσέγγιση επιχειρηματικού σχεδίου (όπως ρεαλιστικότητα και συμβολή της μελλοντικής κατάστασης σε στοχεύσεις του ΠΑΑ 2014-2020 ή των Περιφερειακών Στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη όπως δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στήριξη αγροτουρισμού – οικοτεχνίας - πολυλειτουργικών αγροκτημάτων-οινοτουρισμού, τομείς RIS, προσφορά βασικών υπηρεσιών σύμφωνα με τοπικές ανάγκες).


Ποσό στήριξης:

Το βασικό ποσό ενίσχυσης 16.000 ευρώ το οποίο φτάνει μέχρι του ύψους των 20.000 ευρώ εάν ο δικαιούχος έχει μόνιμη κατοικία σε ορεινή περιοχή ή σε μικρά νησιά του Αιγαίου (μέχρι 3.000 κάτοικοι).

Comments