ΔΑΟΚ Πρέβεζας: Ορθές πρακτικές συγκομιδής και αποθήκευσης του καλαμποκιού για την αποφυγή εμφάνισης μυκοτοξινών

αναρτήθηκε στις 2 Οκτ 2014, 4:00 μ.μ. από το χρήστη Κωνσταντίνος Πεπονάκης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή ότι διανύουμε περίοδο συγκομιδής του αραβοσίτου και οι κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασίες) ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, η ΔΑΟΚ ΠΕ Πρέβεζας επισημαίνει τα εξής στους παραγωγούς και διακινητές αραβοσίτου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης μυκοτοξινών:
  • να αποφεύγεται η μηχανική ζημιά των σπόρων κατά τη συγκομιδή (έλεγχος και ρύθμιση των μηχανημάτων) να γίνεται γρήγορα η αποξήρανση των σπόρων και τον κατάλληλο χρόνο, ώστε να μειωθεί το ποσοστό υγρασίας τους σε ασφαλή επίπεδα (12-13%) και να γίνεται παρακολούθηση του ποσοστού καθόλη τη διάρκεια της ξήρανσης.
  • καθαρός εξοπλισμός (απομάκρυνση σκόνης και ξένων υλών από φορτηγά, σιλό κλπ)
  • καθαροί και κλειστοί χώροι αποθήκευσης ώστε να αποτρέπουν την είσοδο βροχής - εντόμων - πουλιών - τρωκτικών (δίχτυα σε παράθυρα), καλή κυκλοφορία του αέρα σε όλο το χώρο για διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας και χαμηλών επιπέδων σχετικής υγρασίας
  • καθάρισμα των τοιχωμάτων των αποθηκευτικών χώρων από προσκολλημένο υλικό (αποφυγή «ανάμματος»)
  • μυοκτονίες-απεντομώσεις από εγκεκριμένα συνεργεία καθώς τρωκτικά και έντομα προκαλούν μηχανικές βλάβες στους σπόρους ευνοώντας την προσβολή από μύκητες, αυξάνουν τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας ενώ τα περιττώματά τους είναι υποστρώματα για ανάπτυξη μυκήτων
  • συστηματικός οπτικός έλεγχος για παρουσία μούχλας
  • διατήρηση αποθεμάτων σιτηρών για μικρά χρονικά διαστήματα όταν δεν υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένοι χώροι ιδίως στις κτηνοτροφικές μονάδες
  • χρήση μυκοστατικών ουσιών (πχ οργανικά οξέα)
  • τακτική δειγματοληψία για χημικές αναλύσεις για μυκοτοξίνες
Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεση των παραγωγών για περισσότερες διευκρινήσεις
.
Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες και δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα και είναι δυνατόν να περάσουν και σε ζωικά προϊόντα και κυρίως στο γάλα.


Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος
της Διεύθυνσης

Ιωάννης Αυγέρης
Comments